Europese Dag van de privacy - 28 januari 2024

Misschien herken je het wel bij jezelf, je hebt iemand nog nooit in het echt gezien maar komt er door middel van het nodige klik en zoekwerk al gauw achter hoe iemand zijn gezinssamenstelling is, wie zijn of haar opa en oma zijn en wanneer en waar ze op vakantie zijn geweest. Het is een simpel voorbeeld maar het laat wel zien dat privacy binnen het huidige digitale tijdperk niet meer vanzelfsprekend is. Gelukkig kun je zelf de nodige maatregelen nemen om je privacy te beschermen. Lees verder voor een aantal handige tips. 

Verwijder ongebruikte apps

We beginnen met een eenvoudige stap: verwijder apps die je niet meer gebruikt. Veel apps verzamelen gegevens over je activiteiten en interesses, zelfs als je ze niet actief gebruikt. Door deze apps te verwijderen, verminder je de hoeveelheid persoonlijke informatie die ze kunnen verzamelen. 

Wees voorzichtig met links

Een andere belangrijke tip is om voorzichtig te zijn met het openen van links van afzenders die je niet kent. Phishing-aanvallen zijn een veelvoorkomende manier waarop kwaadwillenden proberen toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens. Als je een link ontvangt van een onbekende afzender, denk dan twee keer na voordat je erop klikt. Controleer ook de URL en vraag jezelf af of dit klopt. 
AI zorgt ervoor dat hackers steeds meer manieren verzinnen om mensen in de val te lokken. Lees ook onze andere blog en ontdek hoe je jezelf kunt beschermen tegen oplichting door middel van AI. 

Gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager zoals LastPass kan je leven een stuk eenvoudiger maken en je online privacy verbeteren. Deze tools genereren complexe, unieke wachtwoorden voor al je online accounts en slaan ze veilig op. Hierdoor hoef je geen wachtwoorden te onthouden en verklein je het risico op inbraak in je accounts. Ook Google en Apple bieden deze service aan. 

 Schuifje voor je webcam

Wist je dat sommige kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot de webcam van je laptop zonder dat je het merkt? Bescherm jezelf door gebruik te maken van het ingebouwde schuifje voor je webcam. Hiermee kun je de camera fysiek bedekken wanneer je deze niet gebruikt, waardoor je jezelf beschermt tegen ongewenste pottenkijkers. Alle onze laptops zijn standaard voorzien van zo’n schuifje. 

Installeer een betrouwbare virusscanner 

Een goede virusscanner is essentieel voor het beschermen van je computer tegen malware en andere bedreigingen. Norton Deluxe 360 is een van de betrouwbare opties die je kunt overwegen. Zorg ervoor dat je virusscanner altijd up-to-date is en regelmatig scans uitvoert om mogelijke bedreigingen te identificeren en te verwijderen. 

Beperk je online aanwezigheid 

Een andere manier om je privacy te vergroten, is door bewust te zijn van welke informatie je online deelt. Denk twee keer na voordat je persoonlijke details, zoals je adres of telefoonnummer, op sociale media plaatst. Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je openbaar deelt en gebruik privacy-instellingen om controle te houden over wie je gegevens kan zien. 

Update je software regelmatig 

Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches. Zorg ervoor dat je besturingssysteem, browsers en apps altijd up-to-date zijn om te profiteren van de nieuwste beveiligingsmaatregelen en kwetsbaarheden te minimaliseren. Wanneer je een laptop bij 2dehandslaptops koopt is deze altijd geüpdatet en voorzien van nieuwe software. Doordat de laptops helemaal opnieuw worden geïnstalleerd hoef je niet bang te zijn dat er nog programma’s enz. van de vorige gebruiker op staan. 

Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA) 

Tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts door naast een wachtwoord ook een andere vorm van verificatie te vereisen, zoals een sms-code of een biometrische scan. Schakel 2FA in voor al je accounts die deze functie ondersteunen om je online beveiliging te versterken. 

Wees je bewust van openbare Wi-Fi-netwerken 

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak minder veilig dan je thuisnetwerk. Gebruik altijd een virtueel particulier netwerk (VPN) wanneer je verbinding maakt met openbare Wi-Fi-netwerken om je gegevens te versleutelen en te beschermen tegen potentiële aanvallers. Met deze tips kun je je privacy online aanzienlijk verbeteren. Onthoud dat privacy niet vanzelfsprekend is in het digitale tijdperk, dus neem actieve maatregelen om jezelf te beschermen. Door bewust en voorzichtig te zijn met je online activiteiten, kun je genieten van de voordelen van technologie zonder je zorgen te maken over je persoonlijke gegevens. 
Vanuit 2dehandslaptops nemen we de nodige maatregelen om onze laptops zo veilig mogelijk te maken. Naast onze standaard procedure voor het leeghalen en updaten van onze laptops en bijbehorende software, bieden we ook de Norton Deluxe 360 virusscanner aan. 
 Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze experts. We helpen je graag verder.